matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
52:
Podpowie ktoś jak się rozwiązywało takie granice ?
4
lim
n→
∞
(1+
)
n
2
n
cosx
lim
n→
∞
x
2
22 lut 10:32
52:
n
2
jest w potędze
22 lut 10:32
Jerzy:
4
1) = lim
n→
∞
[ (1 +
)
n
]
n
= (e
4
)
n
= +
∞
n
22 lut 10:34
Jerzy:
1
cosx
1
2) − 1 ≤ cosx ≤ 1 ⇔ −
≤
≤
x
2
x
2
x
2
cosx
0 ≤
≤ 0 ⇒ lim = 0
x
2
22 lut 10:39
52:
Dziękuję pięknie
22 lut 10:40