asymptoty
bartek: Oblicz
A)asymptoty
B) ekstrema i monotonicznosc
6x2
____
4−2x
22 lut 10:12
Jerzy:
1) Dziedzina
2) Granice w x = 2 oraz na końcach dziedziny
3) Pochodna
22 lut 10:15
bartek: a obliczysz mi pochodna bo w pewnym momencie nie wiem jak ja ruszyc dalej jak mam
−12x2+48x/(−4x2−16x−16)
chyba ze cos zle robie ./?
22 lut 10:19
Jerzy:
| | 12x2(4−2x) + 12x2 | | 12x2(5 − 2x) | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (4−2x) | | (4−2x)2 | |
22 lut 10:22
Jerzy:
Upss ... źle ...zaraz poprawię.
22 lut 10:24
Jerzy:
| | 12x(4 − x) | |
f'(x) = |
| |
| | (4 − 2x)2 | |
22 lut 10:27
bartek: i to jest ta pochodna ?
22 lut 10:30
bartek: i co dalej z nia robimy ?
22 lut 10:30
Jerzy:
Szukamy miejsc zerowych pochodnej.
22 lut 10:31
bartek: OKEJ DZIEKUje
22 lut 10:35
bartek: a mam pytanie czy jak ta funkcje przyrównam do 0 to moge pomnozyc przez mianowinik /? zeby
wzoru skróconego mnozenia sie pozbyc ?
22 lut 11:09
5-latek: A po co
Przeciez wyrazenie wymierne jets rowne zero kiedy licznik =0
22 lut 11:19