matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
pingwinek120:
1
∫
dx
√
4−x
2
22 lut 10:04
Jerzy:
1
1
x
=
∫
dx i podstaw :
= t
2
√
1 − (x/2)
2
2
22 lut 10:07
pingwinek120:
dziekuję Jerzy
22 lut 10:14
Krzysiek:
x
x=2sinθ ⇒ θ=arcsin
2
dx=2cosθdθ
1
2cosθ
2cosθ
∫
dx=∫
dθ=∫
dθ=
√
4−x
2
√
4−4sin
2
θ
√
4(1−sin
2
θ)
2cosθ
x
∫
dθ=∫1dθ=θ=arcsin
+C
2cosθ
2
22 lut 10:50
Jack:
1
x
∫
dx = arcsin
+ C
√
a
2
−x
2
a
22 lut 10:51