matematykaszkolna.pl
Trojkat 5-latek: rysunekWykazac ze dowolny odcinek zawarty wewnatrz trojkata jest mniejszy od najwiekszsego boku tego trojkata Chodzi mi jak zanaczyc ten odcinek ?
22 lut 09:03
Rafal: rysunekWydaje mi się, że najlepiej będzie rozpatrzyć trzy przypadki: trójkąt ostrokątny, prostokątny, rozwartokątny. W trójkącie ostrokątnym prowadzimy z dowolnego wierzchołka odcinek do przeciwległego boku, potem z tego samego wierzchołka prowadzimy wysokość. Z tw. Pitagorasa widzimy, że ten odcinek zawsze będzie mniejszy od któregoś z boków, czyli będzie też mniejszy od największego z nich. W trójkącie rozwartokątnym podobnie, tylko że w przypadku jednego wierzchołka zmieni się trochę konfiguracja, ale nie wpłynie ona na rozumowanie.
22 lut 09:18
Rafal: O, przepraszam. Zapomniałem, że ten odcinek może być dowolny!
22 lut 09:22
5-latek: Czesc Rafal Myslalem ze to jakis dowolny luzny odcinek zaznaczyc ale to chyba o to nie chodzilo
22 lut 09:24
Rafal: Cześć emotka Chwilka, mam pomysł.
22 lut 09:27
Rafal: rysunekMoże tak: dowolny odcinek wewnątrz tego trójkąta jest mniejszy od odcinka wyznaczonego przez przecięcia prostej zawierającej ten odcinek z bokami trójkąta, a ten odcinek jest z kolei mniejszy od odcinka wyznaczonego przez prostą równoległą przechodzącą przez odpowiedni wierzchołek. Dalej tak, jak poprzednio.
22 lut 09:29
5-latek: OKemotka
22 lut 09:33
Rafal: emotka
22 lut 09:33