Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
Pato: Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób sprowadzić te wyrażenie do najprostszej postaci? Na
stronie jest rozwiązanie tego zadania, ale nie rozumiem co sie dzieje w pewnym momencie.
Mi wyszło to
21 lut 21:16
zef: | 3x | | 4x | | 3x | | 4x(x−1) | | 4x2−x | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| (x+1)(x−1) | | x+1 | | (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | |
21 lut 21:39
Metis: Masz zły wspólny mianownik.
x
2−1=(x−1)(x+1) − wzór skr. mnożenia.
Mamy:
| | 3x | | 4x | | 3x+4x(x−1) | |
...= |
| + |
| = |
| = |
| | (x−1)(x+1) | | x+1 | | (x−1)(x+1) | |
| 3x+4x2−4x | | 4x2−x | | x(4x−1) | |
| = |
| = |
| |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
21 lut 21:42
Pato: Dziękuję bardzo!
Mam jeszcze pytanie co do mianownika. Nie lepiej będzie pomnożyć jeszcze nawiasy? Sam nie wiem
w końcu jak zostawiać, bo niektórzy mówią, żeby zostawić, a niektórzy żeby je pomnożyć
21 lut 22:08
Metis: MYŚLEĆ!
Odnajdujemy najmniejszą wspólną wielokrotność.
U mnie w liceum profesor stawiał piękne
0 za pomnożenie tego, czego nie trzeba było
21 lut 22:15
21 lut 22:27
Metis: Nie jest przecież pomnożone.
21 lut 22:28
Pato: Ehh chodzi mi o mianownik w wyniku. Metis jak tutaj zrobiłeś/aś przykład w mianowniku
zostawiłeś/aś
(x−1)(x+1) a w linku wysłanym przeze mnie jest x2−1
21 lut 22:39