wyznacz ekstremum funkcji f
QWERTY:

| 1 | | 1 | |
f(x)= |
| x4−2x3+4 |
| x2+7 |
| 4 | | 2 | |
f'(x)=x
3−6x
2+9x
f'(x)=0
0=x
3−6x
2+9x
0=x(x
2−6x+9)
x
1=0
Δ=0
x
2=3
f'(x)>0 x∊(−
∞,0>∪<3,+
∞) f↗
f'(x)<0 x∊<0,3> f↘
f(0)=0
odp: f
min(0)=7
Gdzie robię błąd
21 lut 20:25
zef: Podstaw 0 do funkcji a nie do pochodnej tej funkcji
21 lut 20:31
QWERTY: f(x)=0 czyli to jest min
a f(3) to będzie max
21 lut 20:36
QWERTY: Blad u gory f(0)=7 to min a f(3)=13 3/4 to max
21 lut 20:38
zef: maximum nie będzie bo 3 jest podwójnym miejscem zerowym pochodnej czyli nie zmienia znaku a co
za tym idzie nie ma w tym miejscu ekstremum.
21 lut 20:38
QWERTY:

f'(x)=0
0=2x
3−16
2x
3=16
x=2
f'(x)<0 x∊(−
∞,2> f↘
f'(x)>0 x∊<2,+
∞) f↗
I nie wiem czy to min czy max

Jak to rozróżniać
21 lut 20:52
QWERTY:
21 lut 20:56
zef:

Nie sprawdzałem teraz twoich obliczeń ale wytłumaczę ci to w ogólnym przypadku.
Ekstremum jest wtedy kiedy pochodna w danym punkcie zmienia znak (pierwiastek pochodnej jest
nieparzystokrotny)
Wiemy także że
f'(x)>0 dla x∊(a;b) ⇒ f(x) jest rosnąca dla x∊(a;b)
f'(x)<0 dla x∊(a;b) ⇒ f(x) jest malejąca dla x∊(a;b)
I teraz przejdźmy do zmiany znaku pochodnej.
Dajmy przykład pochodnej f'(x)=x
2−4
Obserwujmy ten przypadek pochodna od −
∞ jest dodatnia czyli funkcja rośnie i aż w końcu (przy
zmianie znaku pochodnej) osiąga maksimum w punkcie −2. Później pochodna jest ujemna,funkcja
maleje aż w 2 zmienia znak czyli osiąga minimum
21 lut 20:59