Prawdopodobieństwo
Kuba: W skrzynce znajduje się 50 losów, z czego 15 jest wygranych.
a) Wyciągamy dwa losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jeden los jest wygrywający?
b) b) Wyciągamy trzy losy z worka. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeden los jest
wygrywający, a dwa przegrywające?
W "a" wyszło mi
335, natomiast w "b" wychodzi mi
26112, czy jest ktoś w stanie mi to
sprawdzić?
21 lut 20:05
Mila: a)
15W,35P
A− wybrano dwa losy wygrywające
B− co najmniej jeden los wygrywający
B'− żaden los nie wygrywa
| | 17*35 | | 17 | | 18 | |
P(B)=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | 25*49 | | 35 | | 35 | |
b)
| | | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *50*49*48=50*49*8 |
| | | 6 | |
A− wybrano jeden los wygrywający i dwa przegrywające
| | | | | | 1 | |
|A|= | * | =15* |
| *34*35=15*17*35 |
| | | | 2 | |
| | 15*17*35 | | 51 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 50*49*8 | | 112 | |
21 lut 20:41
Kuba: Dziękuję pięknie
21 lut 20:49
Mila:
21 lut 20:50
zef: Chyba wygodniej i szybciej byłoby to zrobić rozrysowując drzewko
21 lut 20:50
Mila:
Nie chciałam się narażać przeciwnikom drzewek w rach. prawd.
21 lut 20:54
zef: Przeciwnicy drzewek ? Hmmm
Według mnie to jest najłatwiejszy sposób nauczania i małe szanse żeby się ktoś w nich pomylił
21 lut 21:02
Kuba: Ja właśnie przed chwilką zrobiłem metodą drzewka. Do podpunktu b) zapomniałem o tym, że są 3
różne możliwości wylosowania losów. Reszta wychodziła bez problemu
21 lut 21:03
Eta:
21 lut 22:27