całka niewłaściwa
pingwinek120: Witam ,
potrzebuję porady co robię nie tak w tej całce..
mam całkę niewłaściwą:
∫ex dx (na dole −∞ a na górze 0) otrzymuję że całka jest rozbieżna bo dostaję −∞ a odpowiedz
ma być 1
21 lut 19:55
pingwinek120:
21 lut 20:25
zef: licząc górną granicę z tej całki otrzymujemy 1, a z dolnej 0 co daje nam 1−0=1
21 lut 20:34
zef: ∫−∞0exdx=−∞0|ex|=e0−e−∞=1−0=1
21 lut 20:48
pingwinek120: no właśnie ..racja pominęłam minusa przy "
∞" dlatego dostawałam
∞ a nie 1... dziękuję bardzo
zef
21 lut 20:52