matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania
Marta:
a) 288 : [144−
(x−16)4
7
] + 108 = 111 Wynik: x= 100 b) 208 : [112 −
(100−3x)4
23
] = 2 Wynik x=18 c) 315 : [36− (
432
5x−198
+15) ] = 21 Wynik x= 54 Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
21 lut 19:20
Marta:
Pomoże ktoś?
22 lut 11:01