podzielnośc
ham: wykazać podzielność przez 6
k(k2 +5)
21 lut 18:27
Pełcio: Znasz kongruencje?
21 lut 18:30
ham: nie, a nie da się bez?
21 lut 18:30
Pełcio: k(k2+5)= k(k2−1+6) = k*[(k+1)(k−1)+6]
21 lut 18:33
ham: ha, taki myk, dzięki
21 lut 18:34
Pełcio:
21 lut 18:35
Adamm: można było też tak
k3−k jest podzielne przez 3 z małego tw. Fermata
k2−k jest podzielne przez 2 z małego twierdzenia
z pierwszego k3−k+6k=k3+5k jest podzielne przez 3
z drugiego (k+1)(k2−k)+6k=k3+5k jest podzielne przez 2
21 lut 18:51