geometria
Olka: W trójkącie ABC kąt A jest rozwarty. Punkty PQR są spodkami wysokości trójkąta ABC przy czym
punkt R jest spodkiem wysokości poprowadzonej z wierzchołka C. Wykaż że prosta AB zawiera
dwusieczną kąta QRP trójkąt PRQ...bardzo proszę o pomoc
21 lut 18:23
Olka: ma ktoś jakiś pomysł?
21 lut 19:05
Eta:

Ja rysunek

Ty komentarz ..... i we wniosku ... teza
Podobnie jak w podanym wczoraj zadaniu
21 lut 19:05
Olka: hmm i znowu nie wiem dlaczego BA to dwusieczna kąta QBP... (wczoraj jeszcze mieliśmy informacje
ze w czworokąt da się wpisać okrąg)
21 lut 19:11
Eta:
Środek okręgu wpisanego znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów
I ten czworokąt składa się z dwóch trójkątów prostokątnych ( średnicą jest odcinek AB
Czy teraz jasne?
21 lut 19:17
Olka: ale skąd ja wiem, że w ten czworokąt wogóle da się wpisać okrąg?
21 lut 19:21
Eta:
Sumy kątów przeciwległych = 180o ! ( to warunek opisania okręgu na czworokącie
w poprzednim wpisie pomyłkowo napisałam "wpisanego" zamiast opisanego
21 lut 19:24
Olka: dziękuję Eta, naprawdę wiele mi pomogłaś <3

aaa czy to jest tak że środek okręgu opisanego
na czworokącie AQBP jest też środkiem okregu opisanego na trójkącie prostokatnym AQB więc
środek ten leży na przeciwprostokątnej tego trójkąta( a zarazem przekątnej czworokąta) ?
21 lut 19:47
Eta:
W czworokącie APBQ wpisanym w okrąg:
AB=2r −− dł. średnicy
i |SP|=|SQ|=r ⇒ że odległości punktów P i Q od prostych PR i QR są takie same równe r
zatem prosta RS do której też należą punkty A i B jest dwusieczną kąta Q RP
czyli AB jest dwusieczną kąta QRS
co kończy dowód
21 lut 22:22
Metis:
21 lut 22:23
Eta:
21 lut 22:24