funkcja odwrotna,całki
sirmamut: Podaj definicję różnowartościowości i napisz wzór funkcji odwrotej do f(x)=ln(1−2x/3x+5).
Bardziej chodzi mi o drugą część zadania
Oblicz w sposób numeryczny całkę ∫ od 0 do pi/2 x*sinx dx przyjmując n=3.
21 lut 17:33
Pytający: Funkcja odwrotna:
3ye
x+5e
x=1−2y
y(3e
x+2)=1−5e
x
21 lut 18:40
sirmamut: Dlaczego w 3 linijce wstawiasz y i skąd w 4 linijce ex?
21 lut 18:58
Pytający: Tak najłatwiej znaleźć funkcję odwrotną (poprzez zamianę iksów z igrekami i wyprowadzenie wzoru
na y). Czwarta linijka wynika z definicji logarytmu:
logab=c ⇔ ac=b
W przypadku logarytmu naturalnego:
ln(b)=c ⇔ ec=b
21 lut 19:28
sirmamut: apropo 3 linijki, ja bym to zrobił y=ln1−2x/3x+5, wtedy by wyszło ey, z tą zamianą x−ów na y w
3 linijce pierwszy raz się spotykam. Mój sposób jest błędny tak?
21 lut 19:41
Pytający: Jasne, możesz nie zamieniać iksów z igrekami od razu i po prostu wyprowadzić wzór na x z f(x).
| | 1−5ey | |
Wyjdzie Ci x= |
| . Jednak chcąc podać f−1(x) i tak zamienisz iksy z igrekami. |
| | 3ey+2 | |
21 lut 20:15