Całka
Krzysiek: ∫sexdx=
21 lut 16:01
Jerzy:
A co to za funkcja ?
21 lut 16:02
Krzysiek: ∫secxdx=
21 lut 16:08
Jerzy:
| | 1 | | cosx | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dzx... i podstaw: sinx = t |
| | cosx | | cos2x | |
21 lut 16:12
Krzysiek: Ma wyjść ln|secx+tanx|
21 lut 16:12
Jerzy:
I wyjdzie.
21 lut 16:17
Jerzy:
| | 1 + sinx | | 1 | |
Dostaniesz: f(x) = ln| |
| | + C = ln| |
| + tgxI + C = ln|secx + tgx| + C |
| | cosx | | cosx | |
21 lut 16:20
Jerzy:
| | 1 | | 1+sinx | |
Chciaż nic się nie stanie, jak zostawisz w postaci: |
| ln| |
| I + C |
| | 2 | | 1−sinx | |
( to też wynik prawidłowy)
21 lut 16:23
Krzysiek: Nie wiem jak do tego dojść
21 lut 18:02
Krzysiek: :(
21 lut 19:17
Mariusz:
| | π | |
Można też z wzorów redukcyjnych zamienić cosx na sin( |
| −x) |
| | 2 | |
| | dx | | dx | |
∫sec(x)dx=∫ |
| =∫ |
| |
| | cos(x) | | | |
| | dx | |
=∫ |
| |
| | | | π | | x | | π | | x | | 2sin( |
| − |
| )cos( |
| − |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
| | dx | |
=∫ |
| |
| | | | π | | x | | π | | x | | 2tan( |
| − |
| )cos2( |
| − |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
Fanów podstawień Eulera powinno zainteresować podstawienie
sec(x)=t−tan(x)
ponieważ sec
2(x)=1+tan
2(x)
(postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszego podstawienia Eulera)
Gdybyśmy mieli funkcję wyrażoną za pomocą cos(x) oraz sin(x)
to interesującym podstawieniem byłoby
cos(x)=(1−sin(x))t
ponieważ cos
2(x)=1−sin
2(x)
(postępujemy tak samo jak w przypadku trzeciego podstawienia Eulera)
21 lut 19:47