:)
Aleksandra: Trzy rózne pierwistki wielomianu W(x)=x
3+ax
2+bx−192 tworza ciag arytmetyczny.
a) Oblicz wartość iloczynu piewrwistków wielomianu
Jak rozpocząc to zadanie, kompletnie nie mam pojęcia
21 lut 13:12
Adamm: wzory Viete'a mówią nam że iloczyn jest równy 192
21 lut 13:15
Aleksandra: Nie rozumiem jak to wyznaczyłes ze wzorów viete'a
21 lut 13:16
Jerzy:
| | −192 | |
x1*x2*x3 = (−1)3* |
| = 192 |
| | 1 | |
21 lut 13:18
Aleksandra: W odpwiedziach jest, że wilomian trzeba zapisać w postaci W(x)=(x−x1)(x−x2)(x−x3)
Jak to zrobic?
21 lut 13:24
Adamm: wymnożyć
wzory Viete'a to zależność między pierwiastkami a współczynnikami wielomianu
21 lut 13:25
5-latek: I jednym z pierwiastlow bedzie dzielnik wyrazu wolnego
21 lut 13:28
Księżna Łucja: x1(x1+r)(x1+2r)=192
21 lut 13:28
Aleksandra: Dzieki
21 lut 13:33
Aleksandra: a ktos pomoże mi z b)
Wyznacz pierwiastki wielomianu w, wiedząc, ze ich suma jest równa 18
21 lut 13:37
Adamm: (x2−r)x2(x2+r)=192
3x2=18
stąd x2=6
oraz
(6−r)(6+r)=32
r2=4
r=2 lub r=−2
pierwiastki to 4, 6 oraz 8
21 lut 13:40
Aleksandra: c) uzasadnij, ze dla każdej liczby parzystej wielomian w przyjmuje wartość podzielną przez 16 i
podzielną przez 24
21 lut 13:48