Kąty ostre i wielobok
5-latek: jeszcze przed praca

mamy dowolny wielobok wypukly
Ile moze miec on kątow ostrych ?
Jak to powiazac z katami zewnetrzymi ?
Wiadomio jest ze suma kątow zewnetrznych dowolnego wieloboku wynosi 720
o a suma kątow
wewnwtrzych wynosi (n−2)*180
o
Odpowiedz jest co najwyzej 3
21 lut 12:53
5-latek:

Ale na poczatek wezmy dla przykladu szesciokat foremny
suma kątow wewnetrznych takiego szsesciokata wynosi (6−2)*180
o= 720
o
Wiec miara kąta wewnetrznego wynosi 120
o
Wiec miara kąta zewnetrznego przy jednym wierzcholku wynosi 240
o
Mamy 6 wierzcholkow wiec suma katow zewnetrznych wynosi 6*240
o= 1440
o a powinna wynosic 720
o
Gdzie jest blad w rozumowaniu. ?
21 lut 13:25
Adamm: nie wiem, mi również wychodzą inne wyniki niż 720o
spróbuj kwadrat, trójkąt...
21 lut 13:26
Adamm:

już wiem, przecież to nie są kąty zewnętrzne...
21 lut 13:30
Adamm: skoro kąt wynosi 120o to kąt zewnętrzny wynosi 360o−2*120o=120o
wszystko się zgadza
21 lut 13:31
Adamm: oczywiście 2 takie kąty przy jednym wierzchołku sześciokąta
21 lut 13:34
5-latek: Juz wiem Adamm
Odpoada kat wierzcholkowy do kąta wewnetrznego
czyli bedzie 6*120=720
Katy zewnwnetrzne przy wierzcholku beda dwa a nie trzy
21 lut 13:35
5-latek: Dlaczego co nawyzej 3 to juz po pracy (po 22. 61
21 lut 13:51
5-latek: Chcialbym do tego wrocic
Dlaczego tylko trzy?
21 lut 23:08
5-latek:
22 lut 23:47
Adamm: mamy kąty wewnętrzne, α1, α2, ..., αn
załóżmy że dokładnie k z tych kątów spełnia nierówność 0<αi<90o gdzie 1≤i≤k oraz i∊ℕ
musi być również 90o≤αj<180o dla k+1≤j≤n
mamy α1+...+αn<k*90o+180o*(n−k)
(n−2)*180o<k*90o+180o*(n−k)
2n−4<2n−k
k<4
może być coś takiego?
23 lut 00:26
5-latek: Czesc

dziekuje Moze byc oczywiscie
23 lut 00:29
Adamm: cześć
23 lut 00:32