Proszę o pomoc
Michał1234: W loterii jest n losów, w tym 9 wygrywających. Zakupiono 2 losy. Wyznacz wszystkie wartości n,
dla ktorych prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające, jest wieksze od 0,3
21 lut 12:19
21 lut 12:21
Michał1234: Nie wiem jak wybrnąć z nierównosci
(n−2)!>60n!
21 lut 12:26
Jerzy:
n! = (n−2)!*(n−1)*n
21 lut 12:27
Michał1234: To wynika z jakiegoś wzoru?
21 lut 12:29
PrzyszlyMakler: | | n! | | (n−2)!(n−1)n | | (n−1)n | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2*(n−2)! | | (n−2)!2 | | 2 | |
To powinno pomóc.
21 lut 12:29
PrzyszlyMakler: Patrz Michał. Np. taki przykład:
| | 6! | | 4!*5*6 | | 5*6 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4!*2! | | 4!*2 | | 2 | |
21 lut 12:31
Michał1234: Już rozumiem
dzięki!
21 lut 12:32