wielokat i przekatne
5-latek: Czy istnieje wielokąt w ktorym liczba przekatnych jest 5 razy wieksza od liczby bokow ?
Liczab przekatnych w wielokacie o n bokach wyraza sie wzorem
5n
2−15n−2n=0
5n
2−17n=0
n(5n−17)=0
A w odpowiedzi mam n=13
a tu mi nie wyjdzie
21 lut 09:22
Jerzy:
Ułożyłeś złe równanie
21 lut 09:29
5-latek: Jerzy
Liczylem tez tak
n
2−3n−10n=0
A ja przerzucalac 10n na lewo zgubilem n i liczylem takie rownanie n
2−3n−10 =0

I dlatego mi nie wyszlo
21 lut 09:33
grzest:
Z treści zadania wynika, warunek p=5n a nie 5p=n.
21 lut 09:34
5-latek: Tak . napisalem dlaczego mi nie wyszlo .
21 lut 09:38
Saizou :
n2−3n−10n=0
n2−13n=0
n(n−13)=0
n=13 lub n=0, ale n>3
21 lut 09:47
5-latek: Czesc
Saizou 
Juz po sesji ?
21 lut 09:51
Saizou :
Cześć Małolacie, prawie tak, mam jeszcze jeden egzamin do poprawki.
21 lut 09:53
5-latek: W takim razie powodzenia
21 lut 10:05