Oblicz dziesiaty wyraz ciągu
beti19:
Prosze pomózcie rozwiązać mi to zadanie:
Oblicz dziesiąty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym:
a1=3
an=2n+an−n dla n ≥ 1
21 lut 06:59
beti19: sorki pomyłka mała:
a1 =3
an = 2+an −n dla n ≥ 1
21 lut 07:11
Kacper:
Druga linijka jest źle.
21 lut 07:43
beti19: jak druga linijka może być źle skoro to jest treść zadania ?
21 lut 09:44
Jerzy:
To jak policzysz wyraz a2 ?
21 lut 09:47
beti19: no jednak macie rację

ja źle spisałam zadanie ma wyglądać tak :
a
1 = 3
a
n+1 = 2 + a
n − n
czy teraz ktoś pomoże

?
21 lut 19:49
Mariusz:
∑
n=1∞a
nx
n=A(x)
a
n=a
n−1+3−n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞a
n−1x
n+∑
n=2∞3x
n−∑
n=2∞nx
n
| | 3x2 | |
∑n=1∞anxn−3x=x(∑n=2∞an−1xn−1)+ |
| −∑n=0∞nxn+x |
| | 1−x | |
| | 3x2 | |
∑n=1∞anxn−3x=x(∑n=1∞anxn)+ |
| −x∑n=0∞nxn−1+x |
| | 1−x | |
| | 3x2 | | d | 1 | |
A(x)−xA(x)= |
| −x |
|
| +4x |
| | 1−x | | dx | 1−x | |
| | 3x2(1−x) | | x | | 4x(1−2x+x2) | |
A(x)(1−x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
| | x3−2x2+x+(3x−3x2)−x | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)3 | |
| | x | | 3x | | x | |
A(x)= |
| + |
| − |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
21 lut 20:50
beti19: dziękuję ale chyba chodziło o coś innego jeżeli mam
a1=3
an+1=2=an−n
to liczę pokolei każdy wyraz aż dojdę do wyrazu 10 czyli tak:
a2 = 2+ a1 −1 = 2+3−1=4
a3 = 2+ a2 −1 = 2+4−1=5
a10 = 2+ a9−1 = 2+11−1 =12
Odp: dziesiaty wyraz ciągu to a10 = 12
21 lut 22:46