Trójkąt równoboczny i kwadrat jak na tym rysunku
Mam wykazać że stosunek pola trójkąta do pola kwadratu jest równy
| 3+2√3 | |
| 3 |
c = a√3,
długość boku trójkąta = 6a + 6c = 6a + 6a√3
długość boku kwadratu = c√2 = a√6
| 3√2a±√6a | ||
y= | ||
| 3 |
| (3√2+√6)a | ||
y= | ||
| 3 |
| (2√3+3)a2 | ||
PΔ= | ||
| 3 |
| 3+2√3 | ||||||||
= | |||||||||
| a2 | 3 |
Inna propozycja:
| a√3 | a√3 − b | a | a | √3 + 1 | |||||
= | ⇒ √3 = | √3 − 1 ⇒ | = | ||||||
| a | b | b | b | √3 |
| Pt | a2√3 | a | √3 | 4 + 2√3 | √3 | ||||||
= | = ( | )2* | = | * | = ... | ||||||
| Pk | 2b2 | b | 2 | 3 | 2 |
Jeszcze inna ... ( podobnie do pierwszej
dla trójkąta : a= 2k(√3+1) PΔ= k2(√3+1)2*√3
dla kwadratu : c=k√6 , P□=6k2
| PΔ | (√3+1)2*√3 | 3+2√3 | |||
= | = | ||||
| P□ | 6 | 3 |