Wielomian 3 stopnia
Patrycja: Witam
Mam do rozwiązania taki wielomian
x3+6x−1=0
Prosze o pomoc
20 lut 23:01
5-latek: wedlug mnie wzory Cardana trzeba
20 lut 23:04
Saizou :
Poczytaj o tzw. wzorach Cardano
20 lut 23:04
Mila:
Masz polecenie "rozwiąż równanie", czy pytają o coś związane z tym równaniem?
20 lut 23:06
20 lut 23:06
Patrycja: O matko, pierwszy raz widzę coś takiego
20 lut 23:07
Adamm: wiem że będzie takie pytanie więc od razu mówię, nie można tego zrobić prościej
20 lut 23:09
Patrycja: Polecenie było rozwiaz rownanie, to zadanie z egzaminu z matematyki na 1 roku budownictwa, ale
szczerze to pierwszy raz słyszę o wzorach Cardano
20 lut 23:09
Patrycja: Na egzaminie jest 60 minut na 12 zadań czyli teoretycznie rozwiązanie tego powinno zająć max 5
min.
To chyba niewykonalne
20 lut 23:12
Adamm: jesteś pewien że taki wielomian?
tego na studiach zazwyczaj nie ma
20 lut 23:13
Patrycja: Na 100%, pół egzaminu główkowałam nad tym. Jestem przekonana ze takie było to równanie.
20 lut 23:14
3Silnia&6: Jak zastosujesz podstawienie @Saizou to wyrobisz sie w 5min

Ale to na pewno pomylka

na budownictwie tego nie ma
20 lut 23:14
Saizou :
| | 12 | | 8 | | 12 | |
y3−6y+ |
| − |
| +6y− |
| −1=0 |
| | y | | y3 | | y | |
t
2−t−8=0
potem trzeba się cofać z podstawieniami
20 lut 23:17
Patrycja: To pewnie doktor się pomylił, chociaż lepiej mu tego nie mówić

No ale dziękuję wam za pomoc

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
20 lut 23:18
Adamm: pod podstawieniu
y
6−y
3−8=0
bierzemy tylko z plusem
y=
3√(1+√33)/2
x=
3√(1+√33)/2−2
3√2/(1+√33)
można podzielić i rozwiązywać dalej
szczerze mówiąc to wynik wyszedł taki ładny że może jednak to nie była pomyłka
20 lut 23:20
Patrycja: Mam kompletne notatki z wykładów i byłam na każdym z matmy, ale tego nie mam w notatkach.
Jedynie wszystkie wykresy funkcji, tryginometrycznych, odwrotnych tych wszystkich area itp,
całki, pochodne, granice, macierze i wyznaczniki i liczby zespolone.
20 lut 23:24
3Silnia&6: Niee

na bank tego nie ma, we Wrocku i w Gdansku nie bylo tego
20 lut 23:25
Adamm: Patrycja, powiedziałem tak bo zwykle wynik wychodzi... cóż
20 lut 23:26
Patrycja: Poznań jest dziwna uczelnia, oni kochają wymyślać jakieś dziwne zadania i juz nie raz slyszalam
ze gorszy od nas jest tylko Wrocław pod tym względem
20 lut 23:27
Mila:
1)
sprawdzasz, czy
w(x)=x
3+6x−1 ma pierwiastki wymierne
w(1)=1+6−1=6≠0
W(−1)=−1−6−1=−8≠0
⇔brak pierwiastków wymiernych
2) Liczymy pochodną
w'(x)=3x
2+6>0 dla x∊R ⇔w(x) jest funkcją rosnącą,
3) Możemy skorzystać z własności Darboux i znaleźć przybliżoną wartość pierwiastka
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Darboux
w(−1)=−8<0
w(0)=−1
w(1)=6>0⇔
Istnieje x
0∊(0,1) takie, że w(x
0)=0
Możesz teraz zawęzić przedział z prawej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w( |
| )= |
| +6* |
| −1=218 |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
II skorzystać z wzorów Cardano albo metody Harriota
Poczytaj, jeśli coś spróbujesz robić to jutro możemy rozwiązać.
Z pierwszego sposobu już wiadomo, że istnieje jeden pierwiastek rzeczywisty.
20 lut 23:27
Patrycja: Fajnie, dziekuje ci Adam za pomoc, jutro to sobie przeanalizuje i policze sama twoim sposobem
20 lut 23:27
Adamm: co do przybliżania pierwiastka to najlepiej użyć metody Newtona
20 lut 23:28
Patrycja: Jesteście niemożliwi

Fajnie ze sa tacy życzliwi ludzie

ale myślę, że chyba odpuszczę
temat bo jest zbyt skomplikowany

Dziękuję wam bardzo!
20 lut 23:30
Mila:
Wyjątkowo niezbyt skomplikowane rozwiązanie , jak w tego typu równaniach.
20 lut 23:33