Wykres - trygonometria
Michał: Jak narysować wykres
| | 1 | |
y= |
| |cos2x|  |
| | 2 | |
20 lut 22:48
Michał:
20 lut 22:55
Michał: Oraz rozwiąż równanie:
2cos
2 x + sin x < 2
2(1−sin
2 x) + sin x < 2
2 − 2sin
2 x + sin x < 2
2sin
2 x + sin x > 0
sin x (2sinx + 1) > 0
| | 1 | |
sin x = 0 v sin x = − |
| |
| | 2 | |
Jak to dalej rozwiązać?
20 lut 22:57
3Silnia&6: nierownosc
Podstaw za sinx = t, −1 ≤ t ≤ 1
sinx ( 2sinx + 1) > 0 −−> t (2t + 1) > 0
−−> rysujesz wykres f. kwadratowej o ramionach skierowanych ku gorze z pierwiastaki 0 , −1/2 i
sobie odczytujesz przedzial
20 lut 23:03
Michał: Ale w sumie to chyba już to zrobiłem tylko teraz muszę po prostu odczytać z wykresu kiedy sin x
czy nie tak?
20 lut 23:14
3Silnia&6:

No wlasnie nie

Jak to sobie rozrysujesz to widac, ze rozwiazanie jest dla
sin x < −1/2 v sin x > 0
20 lut 23:17