permutacje
shadof: Dane są permutacje 𝛼,𝛽. Wiedząc, że 𝛼=(1,3,5)(2,4,6) oraz 𝛽=(1,6)(2,3,4,5) wyznacz 𝛾,
jeżeli:
𝛼1254∘𝛽4345∘𝛾239∘𝛼349∘𝛽3409=𝛼9586∘𝛽12485.
∘ oznacza złożenie permutacji.
Nie wiem jak się za to zabrać. jeżeli an oznacza złożenie permutacji samej z sobą to czy
powyższe
permutacje nie będą permutacjami identycznościowymi? ( ich rząd jest mniejszy niż liczba
złożeń)
A jaki sens ma składanie permutacji identycznościowych?
20 lut 21:43
iteRacj@: Czy ten początek rozwiązania jest poprawny?
α1254∘β4345∘γ239∘α349∘β3409=α9586∘β12485
α−1254∘α1254∘β4345∘γ239∘α349∘β3409∘β−3409=
=α−1254∘α9586∘β12485∘β−3409
β−4345∘β4345∘γ239∘α349∘α−349=β−4345∘α8332∘β9076∘α−349
γ239=β−4345∘α8332∘β9076∘α−349
Jak dalej uprościć prawą stronę równania?
25 maj 20:11
Adamm:
uprość na cykle
25 maj 20:42
Adamm:
np.
β−4345 = [(1,6)(2,3,4,5)]−4345 =
(przemienność tych cykli)
= (1,6)−4345(2,3,4,5)−4345 =
(rząd tych cykli)
= (1,6)(2,3,4,5)−1 = ...
25 maj 20:44
Adamm:
α8332 = (1,3,5)(2,4,6)
β9076 = Id
α−349 = (1,3,5)−1(2,4,6)−1
γ239 = (1,6)(5,4,3,2)(1,3,5)(2,4,6)(1,3,5)−1(2,4,6)−1 = (1,6)(5,4,3,2)
25 maj 20:49
Adamm:
trzeba chyba założyć że γ∊S6
wtedy
γ239 = γ−1
i
γ = (6,1)(2,3,4,5)
25 maj 20:51
Adamm:
20:51 − głupoty
ale i tak mamy szczęście, bo 239 jest względnie pierwsze z 720 = 6!
(nawet jest liczbą pierwszą)
239*479−159*720 = 1
γ239 = (1,6)(5,4,3,2)
γ239*479−159*720 = [(1,6)(5,4,3,2)]479
γ = [(1,6)(5,4,3,2)]479
γ = (1,6)(5,4,3,2)−1
γ = (1,6)(2,3,4,5)
25 maj 20:57
Adamm:
czyli γ = β
25 maj 20:57
iteRacj@: A można tak liczyć?
Rząd permutacji α wynosi trzy, dla β jest to cztery.
więc β9076=β4*229=Id
α7983=α3*2661=Id
γ−1=β−4345∘α8332∘β9076∘α−349=β−4345∘α7983=β−1086*4−1∘α7983=
=β−1
γ−1=β−1 czy z tego można wyciągnąć wniosek, że γ=β ?
25 maj 22:11
Adamm:
można
25 maj 23:09
iteRacj@: Dziękuję!
26 maj 17:37