mateusz: W trapezie prostokątnym opisanym na okregu dłuzsze ramie ma długość 12cm i kosinus kąta
ostrego jest równy 0,(3). Oblicz pole tego trapezu. Wynik podaj z dokładnością do 0,1
cm2
8 lis 12:13
coco:
Mam sentyment do Twojego imienia


(i chętniej Ci pomogę)
Zrób rysunek

!( a i b podstawy dolna i górna h --wysokość
k --ramię α --kąt między ram. i podst. "a"
otóż jeżeli trapez jest opisany na okręgu to
sumy przeciwległych boków są równe( musisz to wiedzieć


)
a + b = h + k
czyli a + b = h +12 → a + b - h = 12
a - b = x x --- chyba wiesz który to odcinek

z trójkata prostokatnego obliczasz
cos α = x / k → x = 0, 33 * 12 x ≈ 3,96 cm
z tego samego trókąta obliczysz h np.
z tw. Pitagorasa
h
2 = k
2 - x
2 → h
2 =128 ( oblicz sobie


h = 8V2 cm
więc
a - b = x → a - b = 3,96
masz dwa równania ( rozwiąż układ i obliczysz a, b i )
a - b = 3,96 ≈ 4 a - b = 4
→
a + b - 8 V2 = 12 a + b = 12 + 8 V2
dodaj stronami układ
i otrzymać powinieneś a = 8 +4 V2 b = 4 + 4V2
podstawiasz do wzoru na pole
a + b
P = ---------- * h
2
podstaw za V2 ≈ 1,41
oblicz już sam pole


powinno Ci wyjść P ≈ 131,68 ≈ 131,7 cm
2 

powodzenia
8 lis 13:14
mateusz: "coco" WIELKIE DZIĘKI


pozdrawiam. może jeszcze pomożesz w przyszłości
8 lis 14:13
coco: OK

tylko nie aż tak szczegółowo

sam musisz troszkę liczyć

8 lis 14:43
4 gru 00:02
%3Cpre%3E%3Cb%3Emadzior%3A%3C%2Fb%3E%20Ratunku%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fwykrzyknik.gif%22%3E!%0ANie%20mam%20poj%C4%99cia%20jak%20to%20zadanie%20rozwi%C4%85za%C4%87.%20Odcinek%20%C5%82%C4%85cz%C4%85cy%20%C5%9Brodki%20ramion%20trapezu%20ma%0A%20d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87%208%20cm.%20Wiedz%C4%85c%2C%20%C5%BCe%20w%20ten%20trapez%20mo%C5%BCna%20wpisa%C4%87%20okr%C4%85g%20oblicz%20obw%C3%B3d%20trapezu.%0A%3C%2Fpre%3E
4 gru 00:03
sas: sddd
13 gru 16:23