matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód, ułamek algebraiczny
Julia:
Wykaż że jeśli a ≠0 to a
4
+ 128/ a
2
≥ 48 Z góry dziękuję za pomoc
20 lut 21:29
Saizou :
Korzystając ze nierówności o średnich Am ≥ Gm
64
64
a
4
+
+
a
2
a
2
≥
3
√
a
4
•64/a
2
•64/a
2
=4*4=16
3
128
a
4
+
≥ 48
a
2
20 lut 21:36
Eta:
Z nierówności między średnimi am −gm
64
64
a
4
+
+
a
2
a
2
64
64
≥
3
√
a
4
*
*
3
a
2
a
2
128
a
4
+
≥ 4*4*3=48
a
2
c.n.w
20 lut 21:36
Eta:
20 lut 21:37
Saizou :
20 lut 21:41
Julia:
Dziękuję
20 lut 22:13
Metis:
20 lut 22:14