objętość sześcianu
jeżż: Jeżeli krawędź danego sześcianu przedłużymy o 2 cm, to jego objętość powiększy się o 98cm3.
Oblicz długość krawędzi danego sześcianu.
20 lut 21:26
Janek191:
( a + 2)3 − a3 =98
20 lut 21:30
jeżż: Można troszkę jaśniej? Bo w odpowiedziach mam podane 3 cm, ale nie wiem w jaki sposób do tego
dojść.
20 lut 21:34
Janek191:
a > 0
a
3 + 3 a
2*2 + 3 a
22 + 2
3 − a
3 = 98
6 a
2 + 12 a + 8 = 98
6 a
2 + 12 a − 90 = 0 / : 6
a
2 + 2 a − 15 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−15) = 64
√Δ = 8
====================
20 lut 22:08
Eta:
"jaśniej" .... czytaj "gotowiec"
20 lut 22:09
Janek191:
Tam miało być
a3 + 3 a2*2 + 3 a*22 + 23 − a3 = 98
20 lut 22:10
Janek191:
20 lut 22:10