geometria analityczna
basted: Prosta przechodząca przez pkt R=(1/4,0) o równaniu postaci y=ax+b jest równoległa do prostej
mającej równanie y=−4x+1 gdy
a) a=1/4 b=1/6, b) a=−4 b=2, c) a=−4 b=−2 d) y=4 b=1/4
20 lut 21:01
===:
przepisz dokładnie treść zadania ... z książki ... a nie własnymi słowami
20 lut 21:11
20 lut 21:26
basted: oj błąd, R=(1/2,0), a nie 1/4
20 lut 21:27
===:
... no widzisz

Zauważ, że punkt R=(1/4, 0) należy do danej prostej y=−4x+1
20 lut 21:31
===:
y−0=−4(x−1/2) ⇒ y=−4x+2
20 lut 21:34
basted: wyjaśnisz troszkę ?
20 lut 21:38
===:
a co tu wyjaśniać ... proste równoległe .. czyli współczynnik kierunkowy taki sam
Potem równanie prostej o współczynniku kierunkowym równym −4 i przechodzącej przez R
20 lut 21:49