prosta o rownaniu
squ: Prosta o równaniu y=2√3*x tworzy kąt z os x kat o mierze alfa wiec
A) 0<a<45
b)45<a<90
c)90<a<135
d)135<a<180
Wiem że prosta jest rosnąca wiec alfa będzie od 0 stopni do 90 więc moge już c i d odrzucić
ale jak to zrobić w matematyczny sposób
20 lut 21:01
Janek191:

tg 45
o = 1
tg α = 2
√3
więc tg α > tg 45
o
α > 45
o
Odp. c
======
20 lut 21:39
basted: jestem slaby z trygonometrii, więc dlaczego użyłeś tg, a nie np sin albo cos
22 lut 17:49
basted: ?
22 lut 18:59
'Leszek: Popatrz do podrecznika i tam jest napisane rownanie prostej w postaci
kierunkowej y = ax +b , a− wspolczynnik kierunkowy , a = tg α !
22 lut 19:02
Jerzy:
Bo wspolczynnik kierunkowy prostej jest rowny tangensowi kata nachylenia prostej do dodatniej
czesci osi OX.
22 lut 19:03