3 proste zadanka z pH, pomóżcie
Monika: Mam 3 proste zadanka z chemii, ale nie wiem jak je zrobić, pomoże ktoś?
1. W 5 dm3 wody rozpuszczono 5 dm3 amoniaku. Oblicz pH otrzymanego roztworu.
Kb = 1,75 * 10−5
Napisałem równanie: NH3 + H2O <==. NH4+ + OH−
2. Jakie będzie pH 10% kwasu octowego?
d = 5% (stopień dysocjacji)
d = 1,1g/cm3
3. Oblicz zmianę pH roztworu buforu amonowego (lub octanowego) o stężeniu 0,15 mol/dm3 po
dodaniu do 500 cm3 tego roztworu
a) 5 cm3 mocnego kwasu HCl o stęż. 0,75 mol/dm3
b) 5 cm3 mocnej zsady KOH o takim samym stężeniu
pKb = 4,76
pKa = 4,76
20 lut 20:13
Monika: Nikt, nic?
20 lut 20:23