Pochodne
Michał: Oblicz pochodne
f(x) = sin2(x3)
proszę o pomoc
20 lut 19:50
Adamm: f'(x)=2sin(x3)cos(x3)*3x2
20 lut 19:54
'Leszek: Jest to funkcja zlozona ,wiec nalezy skorzystac ze wzoru na obliczanie
takiej pochodnej
f ' (x) = 2*sin (x3) * cos (x3)* 3x2
20 lut 19:55
Jerzy:
f'(x) = 2sin(x3)cos(x3)*3x2 = 3x2*sin(2x3)
20 lut 19:55
Michał: Dziękuję...jest jakiś jasny sposób na to jak rozpisywać? Bo ja się w tym gubie...
20 lut 20:04
Jerzy:
[f(g(x)]' = f'(g(x))*g'(x)
20 lut 20:05
Jerzy:
Tutaj miałeś: f(x) = sin(x) ; g(x) = x3
20 lut 20:05
Michał: Hmm a jak coś takiego rozwiązać bo nie rozumiem?
20 lut 20:28
Michał: ?
20 lut 20:37
Michał:
20 lut 21:00