ciągi arytmetyczne
anakin: pomoże ktoś w rozwiązaniu zadania?
W dzieciowyrazowym ciagu arytmetycznym suma trzech pierwszych wyrazow jest rowna 3, a suma
trzech nastepnych jest rowna 30. Oblicz sume trzech ostatnich wyrazów ciągu
20 lut 19:41
Adamm: a
1+a
2+a
3=3 czyli inaczej a
2=1
a
4+a
5+a
6=30 czyli inaczej a
5=10
z właściwości ciągu arytmetycznego
a
8=19
a ponieważ 3a
8=a
7+a
8+a
9 to a
7+a
8+a
9=57
20 lut 19:53
anakin: no w odpowiedziach mam 66, więc coś nie pykło chyba, albo nie wiem
20 lut 19:57
grzest: a8+a9+a10=66.
20 lut 20:01
anakin: no tak, ale chciałbym dowiedzieć się jak to rozwiązać a nie spisać z odpowiedzi
20 lut 20:01
grzest:
a1=−2
r=3.
20 lut 20:03
Adamm: ja policzyłem poprawnie, nie moja wina że ktoś nie potrafi przepisać zadania z kartki
20 lut 20:04
Pytający: Tak to jest, jak w poleceniu napisze się "W dzieciowyrazowym ciagu (...)". Domyśl się, czy
rozchodzi się o ciąg dziewięciowyrazowy czy o ciąg dziesięciowyrazowy.
20 lut 20:04
Eta:
an : −2,1,4,7,10,13,16,19,22,25
19+22+25= 66
20 lut 20:04