stereometria
Donna:

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny, którego jedna z przyprostokątnych
jest równa a.
Kąt leżący naprzeciw tej prostokątnej ma miarę α. Przekątne ścian bocznych graniastosłupa
wychodzące z wierzchołka drugiego kąta ostrego również tworzą kąt α.
Wyznacz objętość tego graniastosłupa.
Proszę o pomoc, bo wychodzi mi okropny pierwiastek i nie wiem, gdzie mam błąd.
| a | | AC | |
Napisałam sobie funkcje sinα= |
| i cosα= |
| |
| AB | | AB | |
A potem skorzystałam z twierdzenia cosinusów dla trójkąta DBF.
20 lut 19:37
===:
Podpowiedź:
"co możesz powiedzieć o trójkącie DBF

"
20 lut 20:22
Donna: Yyy... Nie mam pojęcia. Ani on prostokątny, ani równoramienny... Ma tylko jedno wspólne ramie
DF=AC...
20 lut 21:03