W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna długości 4
mental2009: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna długości 4 jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
20 lut 19:12
Mila:

α=60
o⇔
ΔACS− Δrównoboczny.
Działaj dalej sam.
20 lut 19:26
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o katach 30
, 60
o, 90
o
|OC|=2 i H= 2
√3
| | d2 | |
to |AC|=4 =dp ⇒ Pp= |
| = ..... |
| | 2 | |
20 lut 19:28
Eta:
20 lut 19:29
Mila:
wg oznaczeń na rys. 19:26
ΔACS− Δrównoboczny o boku 4cm
|AC|=|BD|=p =4 − przekątne kwadratu ABCD
H=2
√3
| | 1 | | 1 | |
PABCD= |
| *p*p= |
| *4*4 =8 |
| | 2 | | 2 | |
===============
20 lut 22:17
20 lut 22:20