znajdź wartości najmniejsze i największe funkcji na wskazanym przedziale
henio96: znajdź wartości najmniejsze i największe funkcji na wskazanym przedziale
| | x−1 | |
f(x) = |
| dla x∊(3; 2016) |
| | x−2 | |
20 lut 19:09
Adamm: nie ma takich
20 lut 19:11
henio96: a przepraszam przedziały miały być zamknięte, czy to zmienia postać rzeczy?
20 lut 19:14
Adamm: tak
funkcja jest malejąca na tym przedziale
| | 2015 | |
f(3)=2 jest wartością największą a f(2016)= |
| najmniejszą |
| | 2014 | |
20 lut 19:16
Eta:

Może w przedziale obustronnie domkniętym ?
x∊
<3,21016
>
y
max= f(3) =....
y
min=f(2016) =....
20 lut 19:17
henio96: okej, a np taka funkcja
f(x) = arctgx − x/2 dla x∊ <0;2>
co trzeba po koleji zrobić by wyliczyć te wartości najw i najm? wykresu tego chyba bym nie
wymyślił bo
po wpisaniu w wolfram nie przypomina on już wykresu arctg. jak to zrobić bez wykresu, krok po
kroku?
20 lut 19:44
Adamm: f'(x)>0 dla x∊(0;1) oraz f'(x)<0 dla x∊(1;2)
| | π | | 1 | |
f(0)=0, f(1)= |
| − |
| , f(2)=arctg(2)−1 |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
największa wartość to |
| − |
| a najmniejsza to 0 |
| | 4 | | 2 | |
20 lut 19:49