relacja równoważności i klasy abstrakcji
kurczakMały: Poziom: studia 1 rok
Zakładamy, że dla liczb a, b ∊ ℤ jest a ~ b wtedy i tylko wtedy, gdy 3a + 4b = 7n dla pewnej
liczby całkowitej n. Wykazać że ~ jest równoważnością w zbiorze ℤ. Wyznaczyć klasy abstrakcji
dla liczb 0 i 1.
Wiem że trzeba udowodnić że relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia lecz te dwie
ostatnie coś mi nie wychodzą.
Odpowiedz potrzebna na dzisiaj, ktoś chętny poświęcić chwilę?
20 lut 18:55
Pytający: Przechodniość:
aRb ⋀ bRc
3a+4b=7n ∧ 3b+4c=7m
3a+7b+4c=7n+7m
3a+4c=7(n+m−b) ⇒ aRc
20 lut 19:17