trygonometria
xyz: Wykaz ze dla każdego kata ostrego α spelniona jest rownosc
a ) sin
2 α * tg
2 α +1 − cos
2α =tg
2 α
| | sinα +cosα | |
b) 1+ tgα= |
| |
| | cosα | |
| | 1−sin2 α | | 1 | |
c) |
| = |
| |
| | 1−cos2α | | tg2 α | |
| | 1 | |
d) |
| −cosα= sinα* tgα |
| | cosα | |
20 lut 18:26
Jerzy:
a) nieprawda.
20 lut 18:36
Jerzy:
d) pomnóż obustronnie przez cosα
20 lut 18:38
Jerzy:
b) prawa strona na dwa ułamki.
20 lut 18:38
Jerzy:
| | cos2x | |
c) prawa strona = |
| |
| | sin2x | |
20 lut 18:40
xyz: Dziekuje
20 lut 18:52