matematykaszkolna.pl
geometria Olka: W okręgu o środku w punkcie O poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i CD. Z punktu A poprowadzono cięciwę AM przecinającą średnicę CD w punkcie N.Wiedząc ze w czworokąt OBMN można wpisać okrąg wykaż ze trójkąt NOB jest przystający do trójkąta NBM...bardzo proszę o pomoc
20 lut 18:11
Kacper: emotka
20 lut 18:16
Olka: proszę o pomoc ...emotka
20 lut 18:39
Eta: rysunek Ja podaję rysunek emotka A Ty odpowiedni komentarz ......................................... i koniec dowodu wniosek : ΔNOB≡ΔNBM c.n.w. emotka
20 lut 18:41
Olka: Eta dziękuję emotka a skąd wiem że BN to dwusieczna kąta ABM ?
20 lut 18:45
Eta: Z warunku wpisania okręgu w czworokąt
20 lut 18:53
Eta: Ponad to czworokąt OBMN jest deltoidem
20 lut 18:55
Eta: Możesz też uzasadnić ,że |∡ABM|=60o i |∡BAM|=30o bo trójkąt ANB jest równoramienny o ramionach |AN|=|BN| itd......................
20 lut 18:58
Olka: Eta ogromnie dziękuję emotka z geometrii to ja jestem noga ...
20 lut 19:18
Eta: Rozwiązuj dużo podobnych zadań ..... nabierzesz wprawy emotka Powodzenia emotka
20 lut 19:21
Olka: ehh już myślałam że rozumiem a znowu mam problem.. czy ktoś mógłby mi jeszcze wyjaśnić dlaczego BN to dwusieczna kąta kąta ABM na podstawie warunku wpisania okręgu w czworokąt bo ja tego nie widzę...
20 lut 23:40
Eta: A jak znajdujemy środek okręgu wpisanego w wielokąt?
20 lut 23:53
Olka: znajdując punkt przecięcia dwusiecznych...tylko skąd wiem , ze dwusieczna kąta ABM i kąta ONM spotkają się w takim punkcie, że utworzą linie prostą? ?
21 lut 06:40
Olka: czy najpierw muszę stwierdzić, że ON =NM ?
21 lut 06:46
5-latek: Zauwaz ze na czworokacie NOBM mozna opisac okrag bo dwa przeciwlegle kąty sa proste A srodek okregu opisanego na czworokacie lezy na przcieciu dwusiecznych kątow
21 lut 08:19
Li: Na przecięciu symetralnych boków 5−latku.
21 lut 13:02
5-latek: tak masz racje moj bląd emotka
21 lut 13:06