trapez
R*: Wierzchołki trapezu należą do paraboli danej równaniem y=9−x2, a jego dłuższa podstawa jest
zawarta w osi OX. Oblicz największe możliwe pole tego trapezu.
20 lut 17:37
Adamm:

| | 2x+6 | |
P= |
| *f(x) = (x+3)2(3−x) |
| | 2 | |
przy czym x∊<0;3>
P'=2(x+3)(3−x)−(x+3)
2=3(x+3)(1−x)
mamy maksimum dla x=1
największe możliwe pole wynosi 32
20 lut 17:49
R*: Skąd wiadomo, że krótsza podstawa to 2x, a wysokość to funkcja?
20 lut 17:54
Janek191:

B = ( 3,0)
C = ( x, 9 − x
2) x > 0
więc
I A B I = 2*3 = 6
I DC I = 2 x
h = 9 − x
2
Pole trapezu
P(x) = 2*0,5*( 3 + x)*( 9 − x
2) = ( 3 + x)*( 9 − x
2) = 27 − 3 x
2 + 9 x − x
3
P(x) = 27 + 9 x −3 x
2 − x
3
P '(x) = 9 − 6 x − 3 x
2 = 0 ⇔ ( 3 − 2 x − x
2) = 0
Δ = 4 − 4*(−1)*3 = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | | 2 + 4 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = − 3 ∉ ( − 3, 3) − odpada |
| | − 2 | | −2 | |
P '' (x) = − 6 − 6 x
P ''( 1) < 0 Funkcja P osiąga dla x = 1 maksimum.
P
max = P(1) = 27 + 9 − 3 − 1 = 32
=============================
20 lut 17:56
R: thx
20 lut 19:48