Równanie macierzowe
Smule: (A*X*B
−1)
T = B − C
T
A
T*X
T*B
−1T = B − C
T (mnożę lewostronnie przez A
−1T i prawostronnie przez B
T)
A
−1T*A
T*X
T*B
−1T*B
T = A
−1T*(B − C
T)*B
T
X
T = A
−1T*(B − C
T)*B
T
Dobrze
20 lut 17:00
Omikron: (A*B)T=BT*AT
20 lut 17:05
Smule: ok, a (A*B*C)
T =
20 lut 17:13
Omikron: (A*B*C)T=((A*B)*C)T=CT*(A*B)T=CT*BT*A*T
20 lut 17:16
Omikron: Na końcu AT
20 lut 17:16
Smule: dzięki
20 lut 17:17
Smule: hmm czyli
X
T = B
T*(B − C
T)*A
−1T
20 lut 17:24
Smule: A−1T albo AT−1 − najpierw liczę A−1 a potem T, czy na odwrót?
20 lut 17:25
Omikron: (A−1)T=(AT)−1
Wszystko jedno
20 lut 18:19
Omikron: A to co napisałeś o 17:24 jest dobrze, tylko jeszcze transpozycja stronami i X obliczone.
20 lut 18:43
Smule: transpozycja stronami? a nie mogę obliczyć X i go odwrócić
20 lut 18:57
Smule: a jak zrobić transpozycję stronami?
20 lut 18:58
Omikron: Zależy, jeżeli masz wyznaczyć X z równania, to musisz transponować. Po prostu bierzesz całą
lewą stronę w nawias, całą prawą w nawias i są transponowane.
20 lut 19:25
Smule: Trochę nie rozumiem, czy moglbys pokazac na tym przykladzie?
20 lut 19:55
Omikron:
XT=A+B
Transpozycja stronami
(XT)T=(A+B)T
X=AT+BT
20 lut 20:04
Smule: Czyli
X = B*(B − CT)T*A−1
20 lut 23:33
Smule: Dobrze zrobiłem?
21 lut 04:34
Omikron: Prawie. Znowu masz iloczyn, więc przy transpozycji musisz zamienić B z A−1
21 lut 06:18