permutacje
shadof: Dane są permutacje 𝛼,𝛽. Wiedząc, że 𝛼=(1,3,5)(2,4,6) oraz 𝛽=(1,6)(2,3,4,5)
wyznacz 𝛾, jeżeli:
𝛼1254∘𝛽4345∘𝛾239∘𝛼349∘𝛽3409=𝛼9586∘𝛽12485.
∘ oznacza złożenie permutacji.
Nie wiem jak się za to zabrać. jeżeli an oznacza złożenie permutacji samej z sobą to czy
powyższe permutacje nie
będą permutacjami identycznościowymi? ( ich rząd jest mniejszy niż liczba złożeń) A jaki sens
ma składanie
permutacji identycznościowych?
20 lut 16:22
shadof: potęgi mi sie źle wpisały. permutacje są podniesione odpowiednio do 1254 4345 239 349 3409
9586 12485
20 lut 16:23