poziom roz
kajaaa: Proszę o pomoc
Napisz wzór funkcji i naszkicuj wykres funkcji y=g(m) która każdej liczbie rzeczywistej m
przyporządkowuje liczby rozwiązan rówania
| | x−1 | |
| log0,5 |
| | = |m|−1 |
| | x2−1 | |
20 lut 16:05
Adamm:

x≠1, x≠−1
| | x−1 | |
log0,5 |
| = log2(x+1) |
| | x2−1 | |
|log
2(x+1)|=|m|−1
najpierw rysujemy wykres
widać że dla |m|−1=0 mamy jedno rozwiązanie a dla |m|−1>0 mamy 2
20 lut 16:16
kajaaa: dziękuję
20 lut 16:17
Adamm: przepraszam, zapomniałem o dziedzinie
x=1 nie należy więc dla |m|−1=1 mamy tylko jedno rozwiązanie
20 lut 16:18