rachunek różniczkowy-zadanie optymalizacyjne
Scoiatel: Wyznacz na paraboli y=−x2+9 taki punkt o dodatnich współrzędnych, aby styczna do paraboli
poprowadzona w tym punkcie ograniczała wraz z osiami układu współrzędnych trójkąt o
najmniejszym polu
20 lut 16:03
Scoiatel: up
20 lut 17:22
g:

nachylenie prostej: A = dy/dx = −2x
| a−x | | a−x | |
| = −A |
| = 2x a = 2x(9−x2) + x = x(19−2x2) |
| y | | 9−x2 | |
b = −Aa = 2xa
pole trójkąta: S = ab/2 = xa
2
dS/dx = a
2 + x*2a*a' = a(a + 2xa') = 0
nie może być a=0, wiec a + 2xa' = 0
x(57 − 14x
2) = 0
x =
√57/14 y = 9 − 57/14
20 lut 17:45
'Leszek: Wykonaj rysunek i oznacz punkt stycznosci P(x
o , y
o )
f (x ) − x
2 + 9
f ' (x) = − 2x
rownanie stycznej
y − y
o = f ' (x
o )*( x − x
o )
P ( x
o , − x
o2 + 9 )
Czyli po podstawieniu otrzymujemy rownanie stycznej w postaci
y = − 2x*x
o + x
o2 + 9
| | xo2 + 9 | |
A − punkt przeciecia stycznej z osia OX , A( |
| , 0 ) |
| | 2xo | |
B − punkt przeciecia stycznej z osia OY , B ( 0 , x
o2 + 9 )
| | xo2 + 9 | |
Pole trojkata P = 0,5 *(xo2 + 9)* ( |
| ) |
| | 2xo | |
Obliczam pochodna P ' ( x
o) =
| | 2*(xo2 + 9)*2xo4xo − 4*(xo2 + 9)2 | |
= |
| |
| | 16xo2 | |
P '(x
o) = 0 ⇒ x
o =
√3 oraz y
o = 6
20 lut 18:07
Scoiatel: dziękuje wam
20 lut 18:22
'Leszek: W rozwiazaniu @g: jest blad drukarski , powinno byc
| | 9−3x2 | |
Wowczas a = |
| oraz b= 9 − 3x2 i dalej bedzie wynik x = √3 ,y = 6 |
| | 2x | |
20 lut 19:25
g: @Leszek, błąd jest mój, a nie drukarski.
20 lut 21:56