Proszę o pomoc
Ada :): Dana jest funkcja g(x)=3x3+6x. Funkcja f spełnia warunki f(2)=3 i f'(x)=6.Oblicz współczynnik
kierunkowy stycznej do wykresu h(x)=f(x)*g(x) w punkcie odciętej xo=2
20 lut 15:44
Jerzy:
f(x) = 6x + k
f(2) = 12 + k = 3 ⇒ k = −9
Teraz policz: h(x) , potem jej pochodną w punkcie x = 2
Styczna: y = h'(2)*(x − 2) + h(2)
20 lut 15:47
Ada :): dlaczego f(x)= 6x+k ?
20 lut 15:49
Jerzy:
Bo pochodna z f(x) = 6x + k wynosi 6
20 lut 15:50
Ada :): Nie rozumiem
20 lut 15:51
Jerzy:
f(x) = 6x + k
policz pochodną tej funkcji ...
20 lut 15:52
Jerzy:
I w tym zadaniu wystarczy policzyć tylko h'(2) , bo o równanie stycznej nie pytają.
20 lut 15:53
Jerzy:
Jeśli pochodna funkcji ma wartość stałą: f'(x) = a , to fukcja wyjściowa musi być funkcją
liniową: y = ax + b
20 lut 15:56
Ada :): już rozumiem

dzięki
20 lut 16:04