Proszę o pomoc
Ada :): dany jestdwunastokat foremny o obwodzierównym 12. Wybieramy losowo dwa wierzchołki tego
dwunastokata.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że odleglość miedzy wybranymi wierzchołkami jes
rowna 1.
20 lut 15:24
Jerzy:
Ile jest zdarzeń elementarnych ?
20 lut 15:26
Jerzy:
|A| = 12 ( bo musisz wybrać jeden z 12 boków )
20 lut 15:30
Ada :): 54?
20 lut 15:30
Ada :): czyli nieprzekątne
20 lut 15:30
Jerzy:
Policz jeszcze raz.
20 lut 15:31
Jerzy:
Nie wybierasz przekatne, tylko wierzchołki.
20 lut 15:32
Ada :): Ω=66
20 lut 15:33
Ada :): Ω=66
20 lut 15:33
Jerzy:
Tak .. i licz prawdopodobieństwo.
20 lut 15:34
Adamm: Jerzy, jesteś pewien że |A|=12 ?
wybieramy jeden z wierzchołków i jeden koło niego, nie powinno być 24?
20 lut 15:38
Adamm: w sumie nieważne
20 lut 15:38
Ada :): Dzięki
20 lut 15:38
Jerzy:
A czemu 24 ? Wybieramy jeden z 12 boków (A,B) (B,C) (C,D) ....
20 lut 15:41
Adamm: pomyłka, zignoruj
20 lut 15:42