trudne zadanie
xxxxxxxxaaaaaa: oblicz pole trojkata ograniczonego osiami ukladu wspolrzednych i styczna do hiperboli y=100/x w
punkcie o odcietej rownej 1
20 lut 14:59
Jerzy:
Styczna: y = f'(1)(x − 1) + f(1)
20 lut 15:00
xxxxxxxxaaaaaa: Mogę prosić o pełne rozwiązanie? Niestety nie wiem jak za to się zabrać
20 lut 15:04
Jerzy:
Policz pochodną y'.
20 lut 15:04
xxxxxxxxaaaaaa: y'=−100/x2 dobrze? Co dalej?
20 lut 15:08
Jerzy:
teraz y'(1)
20 lut 15:09
xxxxxxxxaaaaaa: Styczna: −100*(x−1)+100 ? Nie wiem co zrobić z x−1
20 lut 15:11
Jerzy:
Dobra ... mamy: y = −100x + 100 + 100 , czyli: y = −100x + 200
Teraz znajdź punkty przecięcia z osiami ... i po zadaniu.
20 lut 15:14
xxxxxxxxaaaaaa: (2,0) i (0,200)?
20 lut 15:20
xxxxxxxxaaaaaa: Dziękuję bardzo za pomoc, to zadanie mnie pokonało ale juz rozumiem 🍎
20 lut 15:22
Jerzy:
Tak ... i teraz policz pole trójkąta.
20 lut 15:23