zbiory
PrzyszlyMakler: Zdarzenia losowe A, B są zawarte w Ω. oraz P(AnB')=0,1i P(A'nB)=0,2 (A'−oznacza zdarzenie
przeciwne do zdarzenia A , B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B).
Wykaż, że P(AnB)=0,7
To robię tak:
P(AnB') = P(A)−P(AnB) = 0,1
P(A'nB)= P(B)−P(AnB)= 0,2
dodaję jako układy równań
P(A) + P(B)= 0,3
1≥P(AuB)=P(A) + P(B)−P(AnB)= 0,3 −P(AnB)
0,7 ≥−P(AnB)
P(AnB) ≥ −0,7
:( Nie wiem gdzie błąd..
20 lut 13:04
PrzyszlyMakler: Tam oczywiście miało być wykaż, że P(AnB) ≤0,7
20 lut 13:14
Kacper:
Dodając stronami nie upraszcza się wyrażenie P(AnB)
20 lut 13:14
PrzyszlyMakler: ale ze mnie dureń. XD
20 lut 13:19
PrzyszlyMakler: P(A) − P(B) = −0,1
P(A) = P(B) − 0,1
1≥P(AuB) = P(B) − 0,1 + P(B) − P(AnB)
1,1≥2P(B) −P(AnB)
To w sumie chyba trzeba inaczej kombinować
20 lut 13:22
Adamm:

wystarczy narysować sobie diagram Venna
P(A∪B)≤1
P(A'∩B)+P(A∩B)+P(A∩B')≤1
P(A∩B)≤0,7
20 lut 14:24
lo:
nie wystarczy ... diagram jest do zbiorów a nie do prawdopodobieństwa !
20 lut 16:34
Adamm: Io, prawdopodobieństwo ze zbiorami ma akurat wiele wspólnego
20 lut 16:37
lo:
to nie znaczy, że napisanie tego co ty jest rozwiazaniem...
20 lut 16:39
Adamm: znaczy
| | |A'∩B|+|A∩B|+|A∩B'| | | |A∪B| | |
P(A'∩B)+P(A∩B)+P(A∩B')= |
| = |
| =P(A∪B) |
| | |Ω| | | |Ω| | |
20 lut 16:41
lo:
i jeszcze twierdzisz ze mamy do czynienia z klasyczna definicja... w treści nic o tym nie ma...
20 lut 16:48
Adamm: PrzyszlyMakler to licealista
nie mam ochoty kontynuować dyskusji
20 lut 16:52