rachunek różniczkowy z parametrem
Scoiatel: Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=(m2+5m−6)x2−2(m−1)x+1.Wyznacz wszystkie wartości parametru
m dla których iloczyn dwóch różnych pierwiastków tego trójmianu jest największy w przedziale
(−6,1).Oblicz tę największą wartość
20 lut 11:25
Jerzy:
| | 1 | | 5 | |
x1*x2 = |
| i ten iloczyn osiaga wartość maksymalną dla m = − |
| |
| | m2 + 5m − 6 | | 2 | |
Pozostaje sprawdzić, czy dla tego m istnieją dwa różne pierwiastki f(x)
20 lut 11:37
Scoiatel: Δ>0
m∊(−
∞,−6)U(−6,1)
policzyłeś pochodną x
1x
2?
20 lut 11:51
Scoiatel: czyli Δ>0 i to m=−5/2 ma nalezec do przedziału z deltą
20 lut 11:52
Jerzy:
Bez żadnej pochodnej ... m
2 + 5m − 6 = (m + 6)(m − 1) ,
| | 5 | |
a ten trójmian ma minimum dla: m = − |
| |
| | 2 | |
20 lut 11:55
Scoiatel: a no tak dzięki
20 lut 11:57