Funkcje cyklometryczne
Michał: Funkcje cyklometryczne − proszę o pomoc (dziedzina)
| | ln(arctg(x−1)) | |
a) Wyznaczyć dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | arccos(x−1) | |
arctg(x−1) > 0 i arccos(x−1) ≠ 0 i −1 ≤ x − 1 ≤ 1
arctg(x−1)>0 i arccos(x−1) ≠ 0 i x ≤ 2 i x ≥ 0
x>1 x≠1
Czy tak to powinno wyglądać czy coś pominąłem...niezbyt to rozumiem
20 lut 11:00
Jerzy:
Teraz znajdź część wspólną tych warunków.
20 lut 11:15
Michał: Chyba mam x∊(1,2)
20 lut 11:36
Jerzy:
A dlaczego x = − 2 pomijasz ?
20 lut 11:39
Michał: A jak np. taki przykład rozwiązać?
zrobiłem, że
| | 2 | |
2x−8≥0 i x≠0 i −1≤ |
| ≤1 / *x |
| | x | |
2
x ≥ 8 −x≤2≤x
x ≥ 3 x≥ − 2 i x ≥ 2
Ale coś to się nie zgadza z odpowiedzią...
20 lut 11:40
Michał: Gdzie pomijam?
20 lut 11:41
Jerzy:
Masz trzy warunki:
1) x ≠ 1
2) 2
x − 8 ≠ 0
20 lut 11:42
Jerzy:
1) x ≠ 0 oczywiście.
20 lut 11:45
Jerzy:
Źle rozwiązujesz trzeci warunek.
20 lut 11:46
Michał: Chyba wiem, powinienem pomnożyć przez x2
20 lut 11:49
Jerzy:
Tak.
20 lut 11:53
Michał: Dziękuję
20 lut 11:57
Michał: A jeszcze taki ostatni przykład już mi został...akurat ten wydaje mi się trudniejszy bo nie
wiem od czego tu zacząć...
f(x) = √2−2arctg2 x
20 lut 12:05
Jerzy:
Liczba pod pierwiastkiem nieujemna.
20 lut 12:07
Michał: 2−2arctg2 x ≥ 0
−2arctg2 x ≥ −2
2arctg2 x ≤ 21
arctg2 x ≤ 1
?
20 lut 12:11
Jerzy:
Tak.
20 lut 12:12