parametr
Scoiatel: Dany jest trójmian f(x)=(2m+9)x2+2(2m+3)x−2m+1.Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla
których trójmian f ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1,x2 spełniające warunek
x
12−x
22=x
14−x
24
Δ>0
a=/=0 obliczyłem
ale
x
12−x
22=x
14−x
24 nie moge doliczyć
doszedłem do czegoś takiego
(x
1−x
2)(x
1+x
2)((x
1+x
2)
2−2x
1x
2+1)=0 /możemy podzielic obustronnie przez x
1−x
2 bo
x
1=/=x
2
(x
1+x
2)((x
1+x
2)
2−2x
1x
2+1)=0
pierwszy obliczyłem
20 lut 09:48
Jerzy:
Drugi warunek: 1 = (x12 + x22) ⇔ (x1 + x2)2 − 2x1x2 − 1 = 0
20 lut 10:02
Jerzy:
No i brak warunku: 2m + 9 ≠ 0
20 lut 10:03
Scoiatel: nie bardzo rozumiem skąd się wzięło (x1+x2)2−2x1x2 −1=0 a nie +1?
doszedłem do czegoś takiego
1(x12−x22)−(x12−x22)(x12+x22)=0
i z tego powstanie to co napisałeś tak?
20 lut 10:11
Scoiatel: powstanie coś takiego?
(−x12−x22+1)=0
x12+x22=1 tak
?
20 lut 10:12
Jerzy:
Jak podzielisz przez x12 − x22 , to masz: 1 − (x12 + x22) = 0
⇔ (x12 + x22) − 1 = 0
20 lut 10:13
Scoiatel: rozumiem zaraz doliczę
20 lut 10:15
Scoiatel: doszedłem do czegoś takiego
Δ=6976
nie wiem czy dalej liczyć bo wychodzi mi liczba niecałkowita
20 lut 10:19
Scoiatel: mówie o tym (x1+x2)2−2x1x2−1=0
20 lut 10:20
Scoiatel: | | −44−8√109 | |
m1= |
| nie należy |
| | 40 | |
20 lut 10:33
relaa:
Skąd wynika, że x1 + x2 ≠ 0?
x12 − x22 = x14 − x24
Z treści jedynie wiemy, że x1 ≠ x2, więc możemy podzielić przez x1 − x2 i dostaniemy
x1 + x2 = (x1 + x2)(x12 + x22).
Nie można podzielić przez x12 − x22.
20 lut 12:00
Jerzy:
Racja .... trafna uwaga.
20 lut 12:02