wielwielwielomiany
pepe: Dla jakich wartości a i b liczba −1 jest dwukrotnym rozwiązaniem równania x4 +bx3 + 2x2 +ax
+1 = 0
Mam pytanie, czy mogę zrobić coś takiego w rozwiazaniu:
skoro liczba −1 ma być dwukrotnym pierwiastkiem to wielomian ten można zapisać jako
W(x)=(x+1)2 * Q(x)
po rozwinięciu (x+1)2 mamy x2 + 2x +1, przyrównując to do równania z treści, zakładam że a=2
dlatego że x
na pierwszym stopniu znajduje się tylko przy a. I teraz podstawiam to 2 za a w tym pierwszym
równaniu i
b wychodzi 0, ale nie wiem czy mogę tak zrobić. Proszę o pomoc
19 lut 23:43
Jack: nie , tak nie mozesz.
19 lut 23:47
pepe: Czyli jak to zrobić?
19 lut 23:48
Jack: Co jesli Q(x) sklada sie z np. 2x + 4, wtedy wspolczynnik przy x bedzie inny.
Tak jak napisales
W(x) = (x+1)2 * Q(x)
zatem podziel
x4 + bx3 + 2x2 + ax + 1 przez x2+2x+1
19 lut 23:50
Jack: wlasciwie latwiej bedzie podzielic najpierw przez (x+1)
i wynikowy znowu przez (x+1)
Naszym celem jest przyrownanie reszty do zera.
20 lut 00:00
Jack: z pierwszego podzielenia reszta to 4−a−b
zatem mamy rownanie 4−a−b = 0
z drugiego podzielenia reszta to 3b + a − 8
zatem mamy rownanie 3b+a−8=0
{4−a−b=0
{3b+a−8=0
rozwiaz uklad rownan
20 lut 00:08