indukcja
kurczakMały: Udowodnić że dla każdej liczby naturalnej n≥90 istnieją liczby naturalne xn i yn, takie że
n = 7*xn + 16*yn.
Jak na razie mam:
90 = 7*(−10) + 16*10
1 = 7*7 + 16*(−3)
I mniej więcej to już by była końcówka, lecz w poleceniu jest wzmianka że x i y mają to być
liczby
naturalne czyli nieujemne. Ktoś wie może jak to dokończyć?
19 lut 23:40
KKrzysiek: ja bym to zrobił indukcyjnie
19 lut 23:42
Adamm: było już coś podobnego
zauważ że jeśli 90=7*x90+16*y90 to wystarcza wziąć y90+7k=y90 oraz
x90+7k=x90+k
podobnie dla 91, 92, 93, 94, 95 oraz 96
zatem wystarcza znaleźć takie liczby dla 91, 92, 93, 94, 95 oraz 96
19 lut 23:45
olekturbo: podobnie jak 23:42
indukcyjinie
20 lut 00:44
Janek191:
90 = 7*6 + 16*3
20 lut 07:33
Janek191:
91 = 7*13 + 16*0
20 lut 07:52